ETEM Logo
ETEM Logo
Zatvori
1.6.2020

5 ПИТАЊА ЕТЕМ-а - АНГЕЛ ЗАХАРИЕВ, A&A ARCHITECTS

PROČITAJTE VIŠE

Да ли имате омиљену мисао познатог архитекте или мисао о архитектури ?

Нисам сигуран да ли је тачно та мисао архитекте Јана Геела, али он је у својим презентацијама више пута понављао оно, шта ме је импресионирало. Не морамо размишљати о томе шта град треба да уради за зграде, већ напротив, шта би ми, са својим зградама могли учинити за град.

Поставите се у улогу видовњака и реците нам како видите град будућности за 50 година? Каква ће тада бити архитектура?

Лично се надам, не желим да пророкујем, него да изразим наду, да ће за 50 година архитектура бити веома разнолика и да ћемо потпуно превазићи модернизам, који је хтео да нас обуче у „униформу“. Архитектура  ће се много више бавити окружењем и биће много више фокусирана на човека као појединца, са његовим индивидуалним потребама.

Ко је архитекта чији пројекти Вас највише инспиришу?

Тешко је истакнути одређене особе. Заиста има пуно стручњака и пуно канцеларија, које раде у делују у различитим правцима и на различитим пројектима. Дефинитивно, међу лекторима на Конференцији на тему фасадног инжењеринга присутни су људи, који ме инспиришу својом креативношћу и преданошћу у раду. На пример, колеге из SAOTA су невероватне. Осим тога ме инспирише и амерички архитекта Рик Џој, који пројектује стамбене зграде, а такође и Рем Колкхас и колеге из ОМА, који су на нас највише утицали у раду,  управо због тога, што мисле на град и архитектуру у ширем контексту социјалног, економског и културног аспекта.

Који је пројекат, по Вашем мишљењу – master piece, за сва времена?

Универзум. Ако постоји Господ, он је створио нешто заиста изузетно и непоновљиво. Сви природни процеси, које ми људи се мучимо да створимо својом архитектуром и људским креацијама, али никада не можемо да их достигнемо. Ово је чисто метафоричан поглед на ваше питање. Иначе, ако говоримо о архитектонском пројекту, онда свако ремек-дело има своје време. То јест, архитектонска ремек дела су две врсте - они пројекти који превазилазе своје време и успевају да промене ставове у друштву, као и они, који се на врло успешан начин уклапају у своје време и максимално одражавају садашњост. Као на пример Кућа на водопаду Френк Лојд Рајта, која одражава 20. стољеће, али и нове технолошке материјале попут челика и бетона. Пре тога Ајфелов торањ био је врхунац индустријске револуције. Дакле, свако време има своја ремек дело. А да бисмо одредили пројекат наше садашњице, која је изузетно динамична, потребно је да прође један временски период, да бисмо га могли оценити.

 Која је ваша омиљена књига и шта тренутно читате?

Тренутно читам пуно различитих књига. Ако говоримо о белетристици, онда би то била једна из техничке литературе и друга из научне литературе. Завршавам још од лета једну књигу „Пешачки град“, америчког аутора Џефа Спека, који истражује и даје примере како је аутомобил преузео америчке градове и колико је то погубно за њихов развој. Другу књигу коју тренутно читам је „Чамкорија“, коју нисам успео прочитати кад је изашла на тржиште и сад надокнађујем пропуштено.

POGLEDAJTE SVE VESTI

Other News

7.4.2020

5 ПИТАЊА ЕТЕМ-а - МИРОН МУТИЈАБА, ZAHA HADID ARCHITECTS

Моја инспирација је одговор на изазове око пројекта.
Read more
2.4.2020

НЕПОНОВЉИВА ИЗЛОЖБА „АТИНСКЕ ШКОЛЕ“ ОКУПЉА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ АКАДЕМСКЕ ПРОСТОРЕ ИЗ РАЗЛИЧИТИХ ЕПОХА

Изложба је подржана од стране ЕТЕМ-а и остаје отоврена до 17. маја 2020. године у музеју „Бенаки“ у Атини
Read more
28.11.2019

ПЕТА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ФАСАДА ЕТЕМ-А ОКУПЉА СВЕТСКА ИМЕНА ИЗ АРХИТЕКТУРЕ

Архитекта Мирон Мутиjаба представио је прву зграду егзоскелета у слободном облику на свету
Read more
21.11.2019

ЕТХЕМ УКЉУЧУЈЕ HYLINE СИСТЕМЕ У СВОЈ ПОРТФОЛИO

Компанија ће бити ексклузивни представник бренда за југоисточну Европу
Read more