ETEM Logo
ETEM Logo
Zatvori

FAQ

NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA
Šta je arhitektonski sistem?

Arhitektonski sistem je složena kombinacija različitih profila, pribora, zaptivki, obloga i drugih detalja, koji su projektovani i razrađeni na takav način, da zajedno pomažu u završavanju složenih prozora, fasada i drugih vrsta konstrukcije.

Šta je „termo most“?

Termo most je veza između strane profila koja je pogođena atmosferskim uticajima, i unutrašnjeg dela, koji se nalazi u prostorijama. Za sisteme bez termo mosta uticaj atmosferskih faktora je vrlo velik. Da bi se obezbedila izolacija, koriste se sistemi sa termo mostom.

Na koji način se “prekida” termički most?

Prekidanje termičkog mosta ima važnu ulogu u vezi sa termo-izolacionim svojstvima svakog profilnog sistema. Kod otvarajućih i kliznih sistema prekidanje se ostvaruje upotrebom poliamidnih izolatora u trakama, koji odvajaju profil na dva dela – jedan spoljašnji i jedan unutrašnji. U ovom slučaju se koriste dva zasebna aluminijumska profila, na koje se mehaničkim putem pričvršćuju poliamidne trake, i kao rezultat se dobija profil kod kojeg temperatura spoljašnje polovine ima mnogo manji uticaj na unutrašnju. Kod fasadnih sistema, ovo prekidanje se postiže kombinacijom profila i pribora, koji se postavljaju tokom samog procesa instalacije.

Šta je statika?

Statika je jedan od faktora, koji najviše utiču na dug eksploatacioni vek vaših prozora, vrata, fasada i dr. Pravilno proračunata statika znači, da tokom godina sistem može da izdrži ne samo svoju težinu, već isto tako i atmosferske uslove i pojave kao što su vetar, sneg, itd.

Da li je kupovina skupljeg stakla ima smisla?

Od stakla zavise mnogo stvari. Investicija u bolje staklo u kombinaciji sa dobrim sistemom, obezbediće komfort u vašim prostorijama i bolji povrat investicija tokom vremena. Naravno, staklo ne treba da bude jednostavno najskuplje, već treba i da odgovara specifičnim zahtevima prostora.

Na koji način se farbaju profili?

U ЕТЕМ-u, za farbanje profila, koristimo elektrostatičko nanošenje boje. Prah se nanosi na prethodno obrađenu površinu, koja se kasnije zagreva do 180 – 200°C, i kao rezultat se dobija vrlo ravan, gust i dugotrajan sloj. Osim toga, ETEM nudi i površinsku obradu sa imitacijom drveta, primenom tehnologije sublimacije, kao i elektrostatičku oksidaciju (eloksiranje).

OTVARAJUĆI SISTEMI
Kakve vrste aluminijumskih otvarajućih sistema su u ponudi?

Firma ETEM u svojoj ponudi poseduje vrlo širok spektar otvarajućih sistema, uključujući različita rešenja koja odgovaraju svim zahtevima kako u pogledu kvaliteta, kao termo izolacija, stabilnost, itd., tako i u pogledu izgleda i dizajna. Sistem E1000 nudi vrlo sigurna rešenja za unutrašnja vrata i zastakljivanje. Sistemi E40 i E45 su najrasprostranjeniji sistemi sa termo mostom, i to nije slučajno. Obilje u pogledu dizajna i statike, kao i sigurna eksploatacija tokom godina su ih nametnule kao poželjno rešenje za stambene prostore, kancelarije, itd., koje odgovara svim zahtevima za kvalitet. E75 je sistem koji nudi najvišu klasu termo izolacije, strukturalnu stabilnost, itd. Sistem zadovoljava najviše zahteve kako na srpskom, tako i na tržištu Zapadne Evrope.

Kako da znam koji sistem najviše odgovara mojim potrebama?

Raznovrsnost sistemskih rešenja je određena mnoštvom različitih zahteva za svaki poseban projekat. Svaka zgrada ima svoje specifičnosti, koje je potrebno uzeti u obzir prilikom izbora sistema. Ne ustručavajte se da nas kontaktirate za kosultaciju u ovom pravcu.

Koje boje su u ponudi?

ETEM nudi kompletan asortiman RAL boja, širok spektar drvo dekora po tehnologiji "sublimacija", kao i visoko kvalitetnu eloksažu. Sve površinske obrade su garantovanog kvaliteta i sertifikovana u skladu sa QualiCoat, QualiDeco i QualAnod.

KLIZNI SISTEMI
Koje su prednosti kliznih sistema?

Klizni sistemi imaju veliku prednost u pogledu jednostavne upotrebe, i ne oduzimaju od prostora prilikom otvaranja. Osim toga, daju mogućnost za primenu velikih otvarajućih pozicija. Pogodni su kako za stambene prostore, tako i za javna mesta, restorane, bazene, i dr.

Šta je „klizno podizni sistem”?

„Kliyno podizni sistem” je tehničko rešenje kod kliznih sistema, koje koristi poseban mehanizam za otvaranje, koji daje mogućnost da se pri zatvorenom položaju postigne višestruko bolja izolacija, zahvaljujući dobrom prijanjanju krila ka šinama. Dodatna prednost mehanizama za "klizanje sa podizanjem" je mogućnost za izradu krila težine do 400 kg, i na taj način je moguće i da se iskoriste višeslojni staklo paketi sa vrlo dobrim izolacionim osobinama i strukturalnom stabilnošću.

Šta je bolje za mene?

Izbor kliznog sistema direktno zavisi od namene. Ne ustručavajte se da nas kontaktirate za kosultaciju u ovom pravcu.

FASADNI SISTEMI
Koje su prednosti fasadnih sistema?

Fasadni sistemi daju mogućnost zastakljivanja vrlo velikih površina, dok istovremeno omogućavaju prolazak maksimalne količine dnevne svetlosti, zbog male vidljive širine profila. Pored toga, ove vrste sistema dozvoljavaju izvršavanje složenih geometrijskih konstrukcija, staklenih krovova i dr., a istovremeno zgradama daju jedinstveni izgled.

Za šta se koriste?

Fasadni sistemi imaju vrlo široku primenu. Koriste se kako za male projekte – privatne kuće, vikendice, prodavnice, bazeni; preko srednjih projekata – izložbeni prostori, kancelarije, hoteli; do vrlo velikih projekata – neboderi, višespratne komercijalne zgrade, trgovački kompleksi, i dr.

PRIBORI
Šta je PVC okov?

PVC okov je napravljan za specifičan kanal kao za PVC. Odlikuje se sa mnogo tačaka za zaključavanje i pristupačnom cenom.

Kakva je razlika između jednoosovinskog i dvoosovinskog mehanizma?

Jednoosovinski mehanizam služi za otvaranje vertikalne ose, dok dvoosovinskim može da se otvara i vertikalna i donja osa.

Kakva je uloga dodatnih izolatora?

Uloga dodatnih izolatora je da poveća termo-izolaciona svojstva prozora.

Zbog čega vezivni elementi visećih fasada treba da budu od nerđajućeg čelika?

Vezivni elementi obavezno treba da budu od nerđajućeg čelika, jer će u suprotnom slučaju tokom vremena istruliti, i na taj način oštetiti i fasadu.

Zbog čega postoje specijalne šarke za bezfalcna vrata?

Zbog toga što su štok i krilo vrata u jednoj ravni.

Zbog čega se postavljaju vulkanizovani uglovi na otvarajuće delove?

Vulkanizovani uglovi štite od prolaska vode ka unutrašnjem delu prozora.